Nieuws

Ik moet de rouwadvertenties lezen

Er is veel te vertellen over onderwerpen rondom uitvaartzorg. Vanuit ons enthousiasme doen wij dat graag. Maar ook anderen vertellen graag over onderwerpen rondom uitvaartzorg. Het volgende blog is geschreven door Elly, gelukkig getrouwd en trotse moeder van 2 zonen. 

Elke dag lees ik de krant, ook wekelijks de regiokranten. En wat ik maar niet kan laten, waar ik steeds weer naar toe getrokken word, zijn de pagina’s met de rouwadvertenties. Ik MOET deze lezen.

Hoe oud is iemand mogen worden, wat wordt er over de overledene vertelt. Kan ik eruit opmaken hoe diegene overleden is. Plotseling, een langdurig ziekbed, misschien wel moord of zelfdoding …………. Horen er meerdere advertenties bij elkaar? Door wie geplaatst? De partner, gezin, familie, werkgever, school of sportclub.

Sommige lees je als mededeling in plaats van rouwkaarten. In andere voel je het grote verdriet van de nabestaanden. Soms zelfs hun wanhoop, vaak ook dankbaarheid. Ook zijn er waarin het vertrouwen op God, een weerzien met, tot uiting komen.

Wat wil iemand kwijt? Praktische informatie, geef je aan of belangstellenden welkom zijn of niet. En ja dan vraag ik mij af waarom dan niet? Wat is het verhaal erachter.

Met regelmaat is de rouwadvertentie een blijk van medeleven. Je “leert” veel uit zo een persoonlijk bericht. Alsof je de overledene zelfs een beetje leert kennen. Wie het was, geslacht en leeftijd, hoe iemand in het leven stond, wanneer en hoe iemand is overleden

Heel veel informatie in een relatieve korte tekst, die mij heel vaak tot tranen roert. Vaak is de rouwadvertentie gelijk aan de rouwkaart. Wanneer je in de situatie komt om de rouwkaart en/of de rouwadvertentie te moeten samenstellen is het formuleren hiervan een van de stappen die leiden naar een persoonlijk afscheid. Afscheid nemen doe je maar een keer. En ook hiervoor geldt, ieder op zijn of haar eigen wijze.

Welke tekst spreekt u aan?