Kinderverdriet

Wanneer vader of moeder, broer of zus, opa of oma, een oom of tante, een vriendje of vriendinnetje overlijdt, worden kinderen geconfronteerd met de dood. Bij het overlijden van iemand in de directe omgeving bestaat de kans dat de ontwikkeling van het kind in gevaar komt.

Het is ook niet eenvoudig om aan jonge kinderen uit te leggen wat “dood” is. Het is abstract en we willen kinderen liever niet confronteren met verdriet. Toch is het belangrijk dat zij bij het afscheid betrokken worden. Alleen wanneer het verdriet bespreekbaar gemaakt wordt, krijgt het kind de kans om het verlies goed te verwerken. Wij adviseren hier zo spoedig mogelijk na het overlijden van een dierbare mee te beginnen.

Het is verstandig om met het kind over de dood te spreken en altijd eerlijk te zijn over wat de dood inhoudt. Net als volwassenen rouwen kinderen na het overlijden van een dierbare. Hoe een kind omgaat met de dood en op welke wijze een kind rouwt, is afhankelijk van leeftijd en persoonlijkheid. Het ene kind zal kwaad zijn en veel aandacht vragen, het andere kind kruipt weg en spreekt uit zichzelf niet over de dood.

Praten over de overledene is uitermate belangrijk. Doet u dat niet, dan kan het kind denken dat er niet meer over de overledene gesproken mag worden. Dit terwijl juist praten over de overledene goed is voor de rouwverwerking. Bij volwassenen, maar zeker ook bij kinderen.

Rouwverwerking is een moeilijk proces. Kinderen moeten hierbij goed in de gaten worden gehouden. Rondom de uitvaart hebben wij extra aandacht voor de kinderen. Wanneer nodig bieden wij deskundige ondersteuning. Wij werken hiervoor samen met een deskundige hulpverlener gespecialiseerd in rouw- en verliesverwerking.