Nieuws

Staying Alive

staying alive

Als zorgverlener moet ik één keer per jaar op reanimatietraining. Dat is een goede zaak, vind ik. We kunnen allemaal in zo’n noodsituatie terecht komen en als je met kwetsbare mensen omgaat, is die kans nog iets groter.

Daar ging ik dus vorige maand op training. De Bee gees schalde door de speakers: ‘Ha ha ha ha Stayin’ alive, Stayin’ alive’, om het ritme van 30:2 aan te geven. Voor iedereen die ooit een training gedaan heeft vast wel bekend. Behalve het handmatig reanimeren werd ook het gebruik van de AED (automatische externe defibrilator) weer even opgefrist. Goed om te horen dat deze op steeds meer plekken hangen. Let maar eens op, ze hangen in het station, bij de supermarkt en bij de kroeg op de hoek. Het gebruik van de AED vergroot de kans op een succesvolle reanimatie aanzienlijk.

Moet je iedereen reanimeren? Goede vraag. Het antwoord is: ‘Nee’. Er is in Nederland een groep mensen die niet gereanimeerd wil worden. Zij dragen een penning. Op de penning staan een pasfoto, naam en geboortedatum van de drager, plus een verklaring. Als je deze niet-reanimeren penning ziet, hoef je niet te reanimeren.

Bij heel zieke, of heel oude mensen kan je je daar vast wel iets bij voorstellen, maar er zijn ook veel anderen die zo’n penning dragen. Zij willen niet het risico lopen beschadigd uit de reanimatie te komen. Gezondheidssituatie, leeftijd en sociale contacten kunnen een rol spelen bij deze keuze.

Gelukkig hebben de meeste mensen die een hartstilstand overleven een goede kwaliteit van leven. Dit aantal is de laatste jaren flink verbeterd door adequatere hulp van omstanders, de AED en verbeterde mogelijkheden in ambulances en ziekenhuizen.

Heeft u uw reanimatie diploma?